Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Опалесценция и миризма на нефтопродукти край Vera Su

| обновено на 16.10.21 в 13:58
Снимка: БГНЕС

Установена е опалесценция и миризма на нефтопродукти в района на заседналия край Камен бряг кораб “Vera Su”, съобщават от МОСВ. Сигнал за наличието на петно около плавателния съд е подаден на 15 октомври от Гранична полиция.  

На 15 октомври, след получен сигнал от Гранична полиция за петно до заседналия кораб “Vera Su”, от екипа за наблюдение на МОСВ е извършена извънредна проверка на място. Взети са две проби от морските води - едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба. 

Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт. 

От Министерството на транспорта уведомиха, че от „Морска администрация“ са потвърдили наличието на петно с диаметър 50 см, което най-вероятно е причинено от отдушниците на кораба. Оттам уверяват, че цялото гориво и смазочни материали на плавателния съд са източени. Заради бурното вълнение на морето спасителната лодка се е откъснала от кораба и в момента е заседнала в скалите. Носът на кораба също се е изместил. Лошите метеорологични условия в района към момента не позволяват приближаване на кораба и допълнителни огледи. 

Директорът на Морската администрация капитан Валентин Енчев заяви, че няма опасност от замърсяване около заседналия кораб. Според Енчев петното, забелязано снощи до кораба, е от системите на самия плавателен съд и е било очаквано да има подобен теч: 
"Нормално е при това време, при абсолютно заливане на целия кораб, а по него има всякакви механизми, да има някакво дребно изтичане. Всички са категорични, че това е било временно, за малко. Днес няма нищо, снощи се е размило, каквото е излязло".
Капитан Енчев изрази недоволство, че на Морската администрация не са предоставени данните от пробите, които от Басейновата дирекция във Варна са вчели от водата около кораба. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна