Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата линия на газопровода "Северен поток 2" вече е запълнена с технически газ

Газопровод "Северен поток 2"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Операторът на газопровода "Северен поток 2", прокаран по дъното на Балтийско море, заяви в понеделник, че първата линия на газопровода вече е запълнена с технически газ, предаде Ройтерс.

Според базирания в Швейцария оператор на газопровода, процедурата за запълване с газ на първата линия на "Северен поток 2" е завършена, като се били нагнетени около 177 млн. кубически метра технически газ

Очаква се тръбопроводът да получи сертификат от германския регулатор за стартиране на търговски продажби на природен газ.

"Към 18 октомври процедурата за запълване с газ за първата линия на тръбопровода е завършена. Както е планирано и в съответствие с изискванията за проектиране на системата, газопроводът е запълнена с около 177 милиона кубически метра от т.нар. "технически газ", достигащ налягане от 103 бара в тръбопровода. Това налягане е достатъчно, за да започне транспортирането на природен газ в бъдеще ", се казва в изявлението на швейцарския оператор на газопровода.

Продължават стъпките за предварително въвеждане в експлоатация на втората линия на газопровода, добавят от компанията.

Проектът за газопровода срещна съпротива от страна на Съединените щати, според които той ще увеличи зависимостта на Европа от руската енергия.

Русия пък заяви, че "Северен поток 2", който ще удвои годишния капацитет на Москва за износ на газ през Балтийско море до 110 милиарда кубически метра, може да осигури облекчаване на европейския пазар на газ, който понастоящем се бори с ограничени доставки и растящи цени.

Москва също така каза, че не е изиграла никаква роля в предизвикване на повишаване на газовите цени в Европа, отговаряйки по този начин на обвинения на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и на някои членове на Европейския парламент, че Русия не е направила достатъчно за увеличаване на доставките за стария континент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна