Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив пристигна детската линейка, купена с капачки

| обновено на 19.10.21 в 12:52
4
Снимка: Радио Пловдив- Петя Плачкова

В Пловдив пристигна детската неонатална линейка, закупена с помощта на кампанията “Капачки за бъдеще”. Тя бе дарена на спешното отделение на УМБАЛ “Пловдив”.

На събитието присъстваха инициаторите на кампанията Лазар Радков и Мартина Йотова, както и организаторът за Пловдив Владимир Стефанов, който се включва в инициативата със своя кауза.

„Преди 4 години синът ми се нуждаеше от такава линейка на същото място, а нямаше. Щастлив съм, че събрахме нужните средства за линейката и тя вече е факт!“, каза Владимир Стефанов.

За закупуването на линейката, на стойност 200 000лв, са били необходими над 600 тона рециклирани капачки. Те са събрани в рамките на една година.

Линейката ще обслужва болниците в Пловдив и областта. Тя  е предназначена за деца в риск, които имат спешна нужда от транспортиране, каза доктор Иван Стойнов, директор на спешния медицински център в Пловдив.

Около 70 случая годишно на деца в риск изискват транспортиране с детска неонатална линейка, каза още доктор Стойнов и добави, че в следващите дни предстои екипът на спешното отделение да премине обучение по работа с неонаталната линейка.

На 16 и 17 октомври се проведе деветата национална кампания на “Капачки за бъдеще” по събиране на капачки и алуминиеви кенчета. С нея започна събирането на средства за още една детска линейка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна