Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко нарастване на заболеваемостта от Covid-19 в област Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

В област Велико Търново здравните власти отчетоха рязко нарастване на заболеваемостта от Covid-19, която достигна 433 на 100 000 население. Увеличават се смъртността и натискът върху болниците.

Активните случаи с коронавирусна инфекция в област Велико Търново достигнаха близо 1300, което е най-високото ниво от началото на пандемията в региона. Под 20% са свободните болнични легла в специализираните Covid сектори. 

Във втората по големина общинска болница в страната – „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, са разкрити пет Covid отделения и реанимация, в тях се лекуват около 70 пациенти, посочи болничният управител д-р Иван Иванов: 

„Смъртността сега е по-висока, говоря за болничната смъртност, при тази вълна, отколкото при която и да е било предишна вълна. За това със сигурност причината не е в нас“. 

За намерението на държавата за въвеждане на зеления сертификат в различни обществени сфери, включително и в болниците като необходимо условие за упражняване на лекарската професия, управителят на горнооряховската болница заяви: 

„Зелените сертификати трябва да се въведат. Това е може би към момента единственият реален начин да се мотивират хората да се ваксинират“.  

18% от населението в областта е с две дози ваксина. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна