Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край Враца ще е годишната среща на катерачите

Плакатът на срещата
Снимка: Climbingguidebg.com

На 30 и 31 октомври на скалите край Враца ще се проведе 11-ата Катерачна среща, която събира любители на този екстремен спорт от различни краища на страната. Събитието е и Държавно първенство по скално катерене. То се организира веднъж годишно от Българската федерация по катерене и алпинизъм и катерачния сайт climbingguidebg.com.

Всяка година мястото е различно - нов катерачен обект, разработен за целта, който после остава за ползване от катерачите, или нов сектор във вече съществуващите обекти. Така например, тази година на обект "Голямата дупка", където се намират едни от най-трудните маршрути в страната, вече има близо 30 нови линии, направени за срещата. 

В състезанието традиционно участват от начинаещи катерачи до представители на националния отбор.

Освен да представи нов обект за катерене, другата цел на събитието е да популяризира този, вече олимпийски, спорт, в който страната ни дава сериозна заявка за подиуми, благодарение на младите ни катерачи и техните треньори. 

Освен за подрастващи обаче, катеренето е начин на живот за хора във всякаква възраст по ред причини - практикува се сред природата (скално катерене), има доказан от науката анти стрес ефект, комплексно натоварва тялото, пречиства ума (заради нужната концентрация и физическите усилия), стабилизира психиката (затова е особено препоръчително за хора със склонност към депресивни състояния), развива и усъвършенства координацията на движенията (успешно се прилага в обучението на деца и младежи със СОП - специални образователни потребности). И не на последно място - също като йогата, може да се практикува цял живот. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна