Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокусирането върху коронавируса забавя откриването на онкозаболявания

Д-р Камен Кожухаров - управител на Комплексния онкологичен център в Русе.
Снимка: Ася Пенчева

Все по-често онкологични заболявания биват откривани в напреднал етап, констатират лекарите от Комплексния онкологичен център в Русе. Според тях основна причина за това е фокусирането върху коронавируса и липсата на профилактични прегледи.

Ракът на млечната жлеза, на яйчниците, на тялото и шийката на матката при жените, както и ракът на белия дроб при мъжете са злокачествените образувания, които от началото на пандемичната обстановка в страната регистрират тенденция за по-късно откриване.

Ако преди пандемията 79,4 процента от новооткритите случаи са били в начална фаза, то сега този процент е спаднал на 67,5.Това съобщи управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров и припомни, че за жените над 50-годишна възраст Здравната каса е предвидила профилактични безплатни мамографски прегледи на всеки две години.

Липсата на ранна диагностика е усложнила лечението и намалява шансовете за преживяемост на пациентите, каза още д-р Кожухаров, и допълни:

„Късното откриване на онкологичните заболявания след себе си влачи голяма поредица от социално-икономически проблеми за самата страна и за населението. Затова целта е да се откриват по-рано. Ние не можем да спрем образуването на онкологични образувания в нашите тела, защото то някак си е заложено заради самата генетика, но поне да ги откриваме рано и да можем да ги лекуваме дефинитивно“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна