Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния отчете рекорден брой нови случаи на Covid-19 - 18 863

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румъния отчете нов рекорд на нови случаи на Covid-19 от 18 863. Латвия обяви 4-седмичен локдаун от 21 октомври, а в Русия в началото на ноември няма да се работи.

574 са жертвите на Covid-19 за едно денонощие в Румъния. Болничните легла в интензивните отделения в страната са напълно заети. В Букурещ болниците настаняват пациенти на матраци на пода.

Едва 36% от населението на страната е ваксинирано, а над 90% от смъртните случаи са при хора, които не са имунизирани. Ниските нива на ваксинация се обясняват с масово недоверие в институциите.

Центристкото правителство на премиера Флорин Къцу което облекчи ограниченията за пандемията през лятото, не успя да постигне целта си до септември да бъдат имунизирани 10 милиона души. Сега срещу кабинета беше гласуван вот на недоверие и Къцу продължава да управлява с ограничени правомощия до назначаването на ново правителство.

В Латвия 54% от възрастното население е имунизирано. Но въпреки това болничните легла започват да се изчерпват, заради което в една от двете най-големи болници в столицата Рига вече се поставят походни легла за настаняване на пациенти с Covid-19.

Новите случаи в страната се увеличиха с близо 50% за една седмица и от четвъртък до 15 ноември се въвежда локдаун - работата минава дистанционно, затварят училища, спират се културни мероприятие.

В Русия днес беше предложен да се обяви неработна седмица в началото на ноември, след като беше поставен нов рекорд от смъртни случаи - 1015 за едно денонощие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна