Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разиграха пожаро-тактическо учение край язовир "Дренов дол"

4
Снимка: Областна дирекция на полицията-Кюстендил

Екипи на Районната противопожарна служба в Кюстендил с участието и на други звена разиграха пожаро-тактическо учение на отстоящия на километър от града язовир "Дренов дол". Учението е част от учебно-тренировъчната програма на екипите от Единната спасителан система, залегнало в плана на ГДПБЗН за 2020 г. , но е отложено поради влезли в сила противоепидемични мерки тогава.

Според план-сценария на занятието чрез тел. 112 – София  е получен сигнал за бедстващи хора в близост до язовир „Дренов дол“ и достигане критично ниво на язовира поради обилен валеж.

В резултат на повишаване нивото на язовира до критичното се стига до преливане на водата през язовирната стена. Получава се частично заливане на населено място, падане на преминаващ автобус по язовирната стена в дере зад нея и е възникнала опасност язовирът да прелее в по-големи обеми и да засегне урбанизирани райони, намиращи се под стената.

В различни части на залятото от водата населено място все още има  бедстващи хора, които не са успели да се евакуират и са останали в къщите си.

В критичната ситуация кметът на общината обявява със заповед бедствено положение и е въведен в действие Планът за защита при бедствия в частта „Наводнения“.

Създаден е щаб, ръководен от директора на РДПБЗН, следват операции по спасяване със сили и средства на Единната спасителна система.

Екипите показаха добри умения и натренираност при действия в такава ситуация.

Освен служители на РДПБЗН – Кюстендил, участваха и от БЧК – Кюстендил /служители, доброволци и Планинската спасителна служба/, Доброволното формирование към Община Кюстендил, ЦСМП – Кюстендил, екипи на Специализирани оперативни дейности от РДПБЗН от Благоевград, полицейски сили. 

Пътуващи по това време по пътя за близкото с.Скринано се стреснали от ограниченията и сигнализацията при учението, приемайки всичко за действителност.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия