Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговците на дребно настояват за компенсации и гратисен период във връзка с новите мерки

Снимка: БГНЕС

Търговците на дребно настояват за компенсации и гратисен период, за да преструктурират дейността си съгласно новите противоепидемичи мерки. В позиция до Министерството на здравеопазването те настояват за минимум 28 дни, в които да организират ваксинацията на служителите си, които желаят това.


"Някои от моловете успяха да се организират достатъчно бързо, че да сложат кабини за антигенни тестове отпред и това са опашки от служители, които в крайна сметка стоят на близко разстояние един до друг, просто, защото няма как иначе да се поберат" и плащат по 15 лева за антигенен тест, за да стигнат до работното си място, казва Рая Попова, генерален секретар на Българската асоциация за търговия на дребно.

"Нямаме механизъм, с който да уволняваме хора. За тях остава изборът да си правят тест на всяко влизане през портите на мола".

От асоциацията твърдят, че към момента ще поемат разходите за антигенни тестове на своите служители.

Репортерска проверка на БНР установи, че един от столичните молове е почти празен откъм посетители, а и доста от магазините не са отворили. Пред търговския център от рано сутринта се извива опашка от служители, които нямат "зелен" сертификат и чакат да им бъде направен бърз тест.  Пред репортер на БНР част от тях обясниха, че имат лични причини да не се ваксинират. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна