Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският суперкомпютър в България започва официално работа

Първите ъпгрейди на машината ще бъдат направени още следващата година

Снимка: БГНЕС

Европейският суперкомпютър в България започва официално работа. Това обявиха от „София Тех парк“. Машината е част от мрежата на високопроизводителните машини на Европейския съюз.

Тестване на молекули за лекарства, изследване свойствата на материалите, моделиране на климата, цифрови двойници за тестове - това са само част от задачите, които ще могат да се изпълняват на българския суперкомпютър.

С производителност от 4,5 милиона милиарда операции в секунда компютърът беше класиран сред специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини - TOП 500.

Така България може да е цифров лидер в региона, посочи еврокомисарят Мария Габриел.

„Виждам суперкомпютъра като свързващо звено между общности, университети, лаборатории, индустрии, като ускорител за цели, които носят добавена стойност“.

Освен за научната общност, и бизнесът ще може да ползва супермашината. Очаква се тя да бъде надградена с модули за изкуствен интелект и квантови изчисления, обясни Петър Статев е основател на ИКТ Клъстер:

„Първите ъпгрейди на машината ще бъдат направени още следващата година“.

Още 4 като българския компютър има в Европа. Системата ще бъде допълнена от три още по-мощни - във Финландия, Италия и Испания. Ръководителят на Консултативната група за изследвания и иновации към EuroHPC Жан Пиер Панцера отбеляза, че помощта на ЕК продължава да бъде важна, защото състезанието в тази сфера не е симетрично между Европа и неевропейските държави. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР