Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекодно високи цени на колите втора употреба във Великобритания след силен интерес от купувачите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания цените на автомобилите втора употреба достигнаха рекордно високи нива, след като все повече хора купуват стари коли, поради по-слабото снабдяване на пазара с нови.

По данни на Асоциацията на автомобилистите цените на най-популярните във Великобритания автомобили втора ръка са се увеличили с 57% от 2019 година насам.

Например, цената на Форд Фиеста, употребяван от 3 до 5 години, е средно 9 770 паунда в сравнение със 7 450 паунда преди две години.

Данни на автомобилната индустрия показват, че „почти нови коли“ втора ръка са особено търсени.

Увеличаването на цените се дължи на няколко фактора - глобалният недостиг на компютърни чипове, използвани в автомобилостроенето, както и други материали като мед, алуминий и кобалт, което доведе до по-малко производство. А това насочва купувачите към стари автомобили.

Има дори случаи, когато даден модел на пет години е с по-висока цена от по-новия модел отпреди три години, както е това при Mini Hatch, известен още като Mini Cooper.

От Асоциацията на автомобилистите заявиха, че при първото облекчаване на локдауна през лятото на 2020 година „се е отприщило търсенето“ след отлива в ранните етапи на пандемията.

Недостигът на нови автомобили за продажба обаче е накарал много шофьори да купуват употребявани коли, като съответно увеличеното търсене е довело до безпрецедентно покачване на цените.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени