Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Човек не всякога е там, където е капата му, а при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има"

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература. Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика (1984) и с Кралския шведски орден „Полярна звезда“ (1988). За книгата си „Малки жабешки истории“ е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга през 1996 г., има и още много международни и национални отличия. На писателя е наименуван Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика.

На 23 октомври в 11.30 часа в Заседателната зала на Община Берковица бяха връчени за втора поредна година наградите за най-добри нови сборници с разкази на името на големия писател Йордан Радичков. Церемонията по награждаването можете да видите тук 

Специална награда „Дебют“ получи Емилия Милчева за сборника „Ела и ме спаси“. Емилия Милчева е журналист по професия. В двадесет разказа нейната книга представя един меланхоличен поглед към една съвременна България, пречупен през нейния опит и усещане. „Ела и ме спаси“ е спасението, което чакаме. От страхове, от неслучване, от илюзии.

Специална награда „Свирепо настроение“ получи Константин Петров със своите 11 разказа в „Кутия за спомени“. Книгата му хрумва в годината, в която губи майка си. Всеки един от нас има скрита някъде своя кутия за спомени, която откриваме сбогувайки се с някои вещи. Тези спомени ни помагат да оцелеем духовно и физически, да направим живота си по-поносим, по-търпим след загубата, за да продължим напред.

За „Шахматни етюди или 32 бели полета" Николай Петков получи втора награда.

Третата награда бе връчена на Албена Стамболова за сборника „Драки и къпини“. Албена Стамболова е българска писателка, преводач и преподавател. Нейният сборник от поезия в проза и рисунки се чете с изключителна лекота, чувстваш се близък до всички случващи се истории, изпитваш истинско удоволствие от завръщането назад към природата.

Големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021 е Елена Алексиева за „Прекъсването на Самсара“, която не успя да присъства на награждаването. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.

Известният скулптор споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.

От следващата седмица книгите ще обогатят фонда на Градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица. Община Берковица благодари на всички автори за участието.

Писателят, член на журито и активен организатор на наградите на името на Йордан Радичков, Горан Атанасов, сподели в "Артефир", че има много талантливи български автори на разкази.

Чуете повече подробности от звуковия файл.

Снимки – Община Берковица
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР