Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Връщането на децата в училище да стане приоритет

Според Кацаров това е възможно до 7-10 дни

| обновено на 24.10.21 в 18:03
Президентът събра днес служебния кабинет заради ситуацията с Covid-19.
Снимка: БГНЕС

Връщането на децата в училище, особено тези от първи до четвърти клас, при максимално гарантиране на тяхното здраве, да бъде приоритет на служебното правителство - това поиска президентът Румен Радев на инициирана от него извънредна среща с членове на кабинета заради разпространението на Covid-19.

"На хората не беше дадено достатъчно време да адаптират тези мерки и разбираемо е, че това предизвика стрес и възмущение сред хората".

Приоритет на служебното правителство да бъде възможно най-бързото връщане на децата в клас, особено на тези от 1-ви до 4-ти, настоя държавният глава. 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че е възможно това да се случи до 7-10 дни, ако бъдат осигурени щадящи тестове.

„Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата. Има щадящи тестове, които са близалки или основани на отделяне на слюнка, които всяко дете само може да направи без по никакъв начин това да наврежда на него. И ако родителите са съгласни с такъв подход, това е начин да бъде осигурена безопасна среда“, отбеляза Кацаров.

Финансовият министър Валери Белчев обеща пълна подкрепа: 

"Минитерството на финансите няма да пести нито стотинка. Всеки лев, който може да помогне за това децата да са здрави и да ходят на училище, ще бъде надеждно осигурен".

Румен Радев каза, че получава информация, че вместо обещаните безплатни тестове, хората плащат от 15.00 до 40.00 лева на тест: "Един работник, който има нужда от сертификат, но е избрал да не се ваксинира, трябва да плаща до 80 лева на седмица, за да ходи на работа".

Министър Кацаров уточни, че от петък се сключва договор с всички лаборатории: "Уверенията са, че до понеделник на обяд ще бъдат сключени всички договори. Лабораториите ще ги получават безплатно отнас. Пределната цена на теста, която е записана в договора, е 10.00 лева".

Служебният министър на образованието Николай Денков коментира, че е добро решение да има филтър на входа на училището с безплатни тестове за децата:

„Това, което смятаме, е, че разумът ще надделее и огромното болшинство от родителите ще приемат тази форма на влизане на децата в клас, защото първо, тя се използва много широко в Европа, второ, тя е напълно безопасна за децата, няма никакви рискове“.

Децата не могат да бъдат заложник на тази пандемия и финансовото министерство ще даде пълната подкрепа за мярката, заяви на свой ред финансовият министър Валери Белчев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна