Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха в Ирак фабрика от времето на Асирийското царство

Архив
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози съобщиха, че са открили голяма фабрика за вино, която датира от времето на Асирийското царство, предаде Франс прес. Освен това са били открити монументални релефи на изображения на асирийски царе, властвали преди 2700 години. Релефите са били изсечени по стените на напоителните канали във Файда, в Северен Ирак, дълги почти девет километра.

Изображенията показват асирийски богове, царе и жертвени животни. Релефите са високи два метра и са разположени на плочи с ширина пет метра, разказаха от съвместният екип археолози от Департамента по антики в Дохук и техни колеги от Италия. Даниеле Моранди Буонакоси - член на международния екип - каза, че "подобни релефи са били откривани и на други места в Ирак и най-вече в Кюрдистан, но никои от тях не са с такива размери".

Освен това, в Кинис, близо до Дохук, екипът е открил изсечени в скала големи басейни, които са били използвани за търговско производство на вино по време на управлението на Сенахериб, в края на VIII - началото на VII век пр. Хр. Тези басейни са първите подобни, които са открити в Ирак. Били са открити четиринадесет инсталации, използвани за пресоване на гроздето.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна