Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фармацевтите с иск срещу Народното събрание и Министерски съвет заради дискриминация

| обновено на 25.10.21 в 18:41
Снимка: Ани Петрова

Българският фармацевтичен съюз (БФС) е завел колективен иск срещу Народното събрание и Министерския съвет поради дискриминационно отношение към магистър-фармацевтите

В писмо до медиите се посочва, че това отношение съществува от години, но особено отчетливо е демонстрирано от държавата по времето на пандемията.

Фармацевтичният съюз заявява, че държавата е предоставила допълнителни стимули за работа на други категории медицински специалисти и настоява отношението към магистър-фармацевтите да бъде равностойно.

Ръководството на Български фармацевтичен съюз настоява при подготовката на бюджета за следващата година да се предвидят средства за равното им третиране.

Настоява се също за решаване на множеството проблеми относно функционирането на информационната среда по изпълнение на електронни предписания.

Освен това, фармацевтите алармират, че договорът със Здравната каса на аптеките изтича в края на октомври, нов все още не е подписан, а това поставя в риск реимбурсирането на продуктите за домашно лечение.

От началото на месец септември БФС многократно настоява за среща с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира и обезпечи нормалната работа на аптеките с НЗОК, но такава среща до момента няма.

Едва след завеждането на колективния иск бе получено писмо, което отново прехвърля отговорността към друга институция. БФС настоява за отговорно поведение от българските институции, разумен диалог и равноправно отношение към всички съсловия – обратното би задълбочило хаоса в системата и би създало затруднения за пациентите, се казва в съобщението до медиите на съюза.

Утре президентът Румен Радев ще се срещне с представители на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България, съобщиха от президентството.

Оттам посочват, че ще бъдат обсъдени условията на работа на специалистите, работещи в аптечната мрежа у нас, както и актуални проблеми, с които те се сблъскват. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.