Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МЗ направи така, че да не се финансират болниците, които поемат удара на пациентите с Covid-19

Проф. Тодор Кантарджиев: Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ

Епидемиологът е гост в епизод 14 на подкаста на БНР Covid ваксините

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Личен архив

В този епизод на подкаста на БНР Covid Ваксините изтъкнат епидемиолог, учен с международно признание и бивш член на НОЩ отговаря на въпроса справя ли се държавата с пандемията.

Специален гост в 14 епизод е проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Националният център по заразни и паразитни болести

Епидемичното разпространение на пандемията в нашата страна в момента има небивали размери от началото на пандемията досега. Регистрирани са най-голям брой заболели и починали от пиковете при предишните две вълни – през есента на 2020 и през пролетта на 2021 година", заяви проф. Кантарджиев и очерта тъжните рекорди.

Рекордите

"25 хиляди случая на заразени бяха регистрирани през пролетта на тази година и 23 хиляди случаи през есента на 2020 година.

В момента на седмична база случаите са 27 хиляди.

Второто плашещо нещо е голямата смъртност.  Аз предупреждавах за това още през септември тази година, че леталитетът ще е по-голям.

През септември 2020 година са починали 200 души, сега през септември 2021 година са починали 2000 човека - 10 пъти повече.

Ако през октомври миналата година са починали 400, сега тези 400 души ги постигаме само за четири поредни дни.

Но тези данни не се коментират от МЗ. А тези плашещи факти би трябва малко да притъпят бодряческия тон на Министерството на здравеопазването", посочи още проф. Кантарджиев.


Проф. Кантарджиев счита, че от седмици чрез МЗ се провежда една тенденция - "вместо да се убеждават хората, да се заблуждават".

"Аз всеки ден разговарям с хората, изнасям онлайн лекции за ваксините и с радост споделям, че след тези лекции процентът на желаещите се да се ваксинират расте – и в столицата, и в провинцията".  

Като примери за това, че се вземат мерки, които са или закъснели или неясни, или неизпълними бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести посочи:

Лошите примери

"Зелените сертификати - трябваше още през лятото да се каже на гражданите, че от от септември или октомврите ще влязат в сила и хората да преосмислят своето поведение.

Другата неизпълнима идея - личните лекари да изписват безплатните Covid рецепти.

Трето нещо, че ще има безплатни антигенни тестове, осигурени от МЗ за болниците - но такива няма, мои колеги звънят и ме питат откъде ще ги получат, аз не зная.


БГНЕС

Според проф. Кантарджиев сега заради забавените мерки и въвеждане на зелени сертификати, с наплива за антигенни тестове и ваксиниране, всъщност се увеличава и рискът от заразяването по време на тези процеси

На въпрос необходим ли е сега НОЩ на страната ни, експертът заяви, че НОЩ, който беше създаден февруари 2020 година беше навременен и това, което направи да подготви болничната система, е безспорно.

"Имахме много големи проблеми и с големи усилия ги преодоляхме. Сега целенасочено и последователно всичко добро се разрушава. Свалям шапка на колегите си лекари, които работят в ужасни условия сега.

МЗ направи така, че да не се финансират болниците, които основно лекуват пациентите с Covid-19 и поемат най-тежкия удар от тази битка...", със съжалание заяви проф. Кантарджиев.

Слушайте епизода тук:

Или тук:


От разговора ще научите още:

❎ Прилага ли Министерство на здравеопазването Планът за справяне с пандемията

❎ Работи ли МЗ в медиен и политически комфорт

❎ Използваха ли политиците пандемията за собствените си битки

❎ Необходим ли ни е НОЩ

❎ Закъсняха ли зелените сертификати

❎ Да има ли зелен сертификат и за хората с антитела

❎ Защо могат да не се ваксинират и кои точно преболедували пациенти с антитела

❎ Трябва ли да се тестват децата

❎ Защо не се ваксинират учителите

❎ Удачно ли е да си върнат училище най-малките до 4 клас

БНР

Проф. Тодор Кантарджиев смята, че сбърканите послания на МЗ са объркали дори Министерството на образованието и науката. По думите му "криенето, неглижирането и заблуждаването на обществото няма за доведат до нищо добро. Следващите две седмици ще са много тежки за българския народ.

Аз лично преди три седмици си поставих третата бустерна доза, каза епидемилогът, който има най-голямо доверие в БНР като медия за хората. 

Проф. Тодор Кантарджиев                           Личен архив

Професор д-р Тодор Кантарджиев завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар. От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - Отдел микробиология. Има три специалности: Микробиология, Клинична имунология и Епидемиология на инфекциозните болести. Доктор на медицинските науки е от 2008 г. на тема "Проучвания върху етиологичната диагностика и етиотропната терапия на микозите в България".

Опитът на проф. Кантарджиев е в следните области: Клинична микробиология, Епидемиология на инфекции придобити в обществото, Медицинска микология, Антибиотици, Индикация на рискови инфекции, Надзор на лекарствена резистентност, Структура на мрежа от лаборатории, Акредитация на лаборатории, Стандартизация на лабораторни методи.

Специализации:

Европейската Федерация на Микробиолозите – Берлин, Институт Роберт Кох, Германия

1990 – Асоциация на Германските Миколози. – Фрайбург, Германия

1991 – Стипендия към Немската Асоциация за Академичен Обмен – Мюнстер, Германия

1999 – Кралското общество – Абърдийн, Великобритания

2001 - Кралското общество – Абърдийн, Великобританния

Членува в множество научни организации. Председател на Българската Асоциация на Микробиолозит

Всички епизоди на подкаста "COVID Ваксините" можете да чуете в:

☑️ В binar.bg - подкаст платформата на БНР

☑️ В Spotify

☑️ В Soundcloud

☑️ В Google Podcast

☑️ В Apple Podcasts през iTunes

☑️ Във Viber


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.