Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силен тримесечен финансов отчет на Facebook въпреки скандалите около социалната медия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно снощи "Фейсбук" (Facebook) публикува силни финансови резултати за последното тримесечие въпреки вълната от негативни новини и скандали около водещата световна социална медия.

Печалбата на Facebook нарасна през последното тримесечие със 17% до 9,9 млрд. долара, или по 3,22 долара на акция, спрямо печалба от 2,71 долара за акция година по-рано и осредните очаквания на финансовите пазари за 3,19 евро за една акция.

В същото време приходите на технологичният гигант скочиха през третото тримесечие с цели 35% до 29,01 млрд. долара спрямо 21,47 млрд. долара точно преди година, но малко под осреднената прогноза за продажби в размер на 29,49 млрд. долара.

Facebook също така обяви програма за обратно изкупуване на акции за 50 млрд. долара.

Facebook прогнозира приходи през следващото (четвъртото) тримесечие в размер между 31 и 34 млрд. долара, което е под очакванията на Уолстрийт за приходи на стойност 34,72 млрд. долара.
Главният финансов директор на компанията Дейвид Уенър каза, че прогнозата "отразява значителната несигурност, пред която сме изправени през следващото тримесечие в светлината на продължаващите насрещни ветрове в резултат на промените в операционната система iOS 14 на Apple, свързани с поверителността, както и поради макроикономическите и свързаните с Covid-19 фактори“.

Коментарите относно промяната на политиката за поверителност на iPhone на Apple, която затруднява проследяването на рекламите на рекламодателите, бяха удобно отвличане на вниманието от "цунамито" от негативни заглавия, което заля Facebook през последните няколко дни.

Консорциум от близо 20 новинарски издания, включващи New York Times, Washington Post и Associated Press, публикува поредица от ембаргови истории, цитирайки вътрешни документи във Facebook, които рисуват ужасен корпоративен портрет. Историите обрисуваха компания, която съзнателно игнорира или омаловажава данни, които показват вредното въздействие на нейния продукт, въпреки многократните уверения от ръководителите на Facebook, че предприемат мерки за саморегулиране.

Марк Зукърбърг

Видимо раздразненият изпълнителен директор Марк Зукърбърг нарече информациите "координирано усилие чрез изтекли документи да се нарисува фалшива картина за нашата компания“ по време на конферентен разговор за приходите с анализатори след оповестяване на финансовия отчет.

Въпреки всичко това месечният брой на активните потребители на Facebook в световен план пък нарасна към края на септември с 6% до 2,91 милиарда, което беше близо до пазарните прогнози за около 2,92 милиарда. Въпреки това, действителният брой месечните потребители се посреща от финансовите пазари със скептицизъм, след като серия вътрешните документи показаха, че "Фейсбук" се бори да открие и да се справи с потребители, създаващи множество акаунти на водещата платформа на компанията.

Дневните потребители на Facebook също се повиши с 6% към края на септември, достигайки 1,93 милиарда в глобален план.

"Постигнахме добър напредък през това тримесечие и нашата общност продължава да расте", коментира изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг. "Вълнувам се от нашата пътна карта, особено около създателите, търговията и помощта за изграждането на Метавселената“, добави той.

Късно снощи акциите на Facebook се понижиха леко непосредствено след публикуването на финансовия отчет, след което обаче те поскъпнаха с близо 2% на извънборсовата търговия на Уолстрийт.

Графика на акциите на Facebook


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР