Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полската банка за развитие би имала интерес към инвестиция в ядрена централа в България

Снимка: https://pixabay.com/

Полската банка за развитие (BGK) би имала интерес към инвестиция вядрена централа в България, заяви в новия епизод на „На всяка цена“ е заместник-председателят на Управителния съвет Павел Нерада. Базираната във Варшава банка е една от първите, които вече са осигурили капитал за създадения в Люксембург капиталов инвестиционен фонд по инициативата „Три морета“, който разполага с капитал за инвестиции за около един милиард евро. Септември миналата година Министерският съвет прие решение, с което определя българската вноска във фонда да бъде 20 милиона евро и да бъде направена през Българската банка за развитие. 

Полският банкер обясни, че проект от най-замърсяващите индустрии като въглищните централи не може да бъде подкрепен, но природният газ и ядрената енергия се считат за преходни, така че добър проект с този вид енергоносители би бил разгледан, коментира Нерада. 

Енергетика, транспорт, дигитализация 

„Това е класически капиталов инвестиционен фонд. Той купува акции. Начинанието е напълно с комерсиална цел, което означава, че всички проекти, в които фондът инвестира, трябва да носят печалба на акционерите. Тези проекти трябва да са свързани със стратегическите приоритети на инициативата „Три морета“ – тоест: енергетика, логистика и транспорт и дигитализация. Важен елемент от тази стратегия е, че проектите, които ще бъдат финансирани чрез акционерен капитал, трябва да са благоприятни за повече от една държава или потенциално са необходими минимум две държави, които ще спечелят от финансирания проект“, обясни Нерада. 

По думите му вече са направени инвестиции в три проекта, единият от които е за соларни паркове, включително и в село Караджалово, Пловдивско. 

Фондът е оценил над 200 проекта в региона, а до края на годината се очакват инвестиции в още два. 

Павел Нерада

Фондът – политически независим 

„Първото тримесечие или най-късно до средата на следващата година фондът ще бъде представен и на пазара, за да набере финансиране между три и пет милиарда евро от инвеститорите. Един от класическите въпроси, които получаваме, е свързан с политическото влияние. Инвеститорите се питат как могат да инвестират парите си някъде, където може да се вземе политически мотивирано решение. Истината е, че фондът е структуриран по начин, по който това няма как да се случи. Това е оформено в стратегията на фонда, където ясно е разписано какви са правата на мениджърите и какъв е гласът на инвеститорите. Също така имаменива на надзорна оценка, така че практически никой не може да промени оценката с мотиви, различни от пазарните“, обясни Нерада.

Банкови облигации в отговор на пандемията

„Това е наш дълг, но от гледна точка на баланса на банката е гарантиран от държавата. Това означава, че ако не го обслужваме, може да стане проблем и за бюджета, който да извърши плащанията“, обясни полският банкер. 

Целия разговор с Павел Нерада, заместник -председател на Управителния съвет на Полската банка за развитие, може да чуете в звуковия файл. 


Всички епизоди на подкаста "На всяка цена" можете да слушате:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР