Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Арапова: До 2000 журналисти и правозащитници могат да бъдат обявени за чужди агенти в Русия до декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 2000 журналисти и правозащитници могат да бъдат обявени за чужди агенти в Русия до края на годината. Тази прогноза цитира адвокатката на руски медии  Галина Арапова, която говори в Европейския парламент пред комисията по чуждестранна намеса. 

Самата Арапова е била обявена за чужд агент преди две седмици. Тя е първият адвокат, попаднал в списъка на физическите лица, заради финансиране от чужбина. Арапова заяви, че е подложена на допълнителен натиск и поради факта, че е експерт на Съвета на Европа. Проблемите й са заради помощта, която оказва на ищци пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

„Сега най-популярният инструмент, който правителството използва почти всяка седмица, е да вкарва хора, отделни лица, активисти, адвокати като мен и журналисти в списъка за чуждестранни агенти. И както казват журналистите, сме изправени пред черен петък всяка седмица“. 

Медийната свобода в Русия постоянно се свива през последните 15 години. Досега в страната са задействани над 40 закона, които според Арапова, нарушават свободата на изразяване. Те са насочени най-вече срещу интернет, политическата опозиция, гражданското общество, правозащитниците и журналистите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна