Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни финансови резултати на Google и Microsoft през последното тримесечие

Нарастване на приходите и на активните потребителите на Twitter

Технологичните гиганти Microsoft и Google оповестиха късно снощи силни данни за техните приходи и печалби през третото тримесечие, докато Twitter отечете нарастване на приходите и на активните потребителите на социалната медия.

Alphabet Inc., компанията-майка на Google, представи солидни тримесечни резултати, които надхвърлиха прогнозите на Уолстрийт, опровергавайки опасенията, че те ще бъдат засегнати от промените в политиката за поверителност на Apple Inc. за мобилни устройства, които се отразиха негативно при други социални медии.

Нетната печалба на Google скочи с цели 68,7% през последното тримесечие до 18,9 млрд. долара, или 27,99 долара на акция, спрямо 11,25 млрд. долара, или 16,40 долара на акция през същото тримесечие година по-рано.

Приходите пък се повишиха с 41% спрямо година по-рано до 65,1 млрд. долара.

операционна система Android на Google

Устойчивите резултати на Google предложиха успокоение след предупрежденията за печалбите от страна на Facebook Inc. и Snap Inc. през последните дни. И двете компании обвиниха за по-ниските си приходи от реклами рестриктивните нови промени в политиката за поверителност на мобилните устройства, които бяха наложени от Apple тази година. Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат определи това негативно въздействие като "скромно" върху приходите на YouTube.

Общите приходи от реклама на Google нараснаха през последното тримесечие с 43% до 53,1 млрд. долара. Приходите на Google търсачката достигнаха 37,9 млрд. долара в сравнение с 26,3 млрд. долара преди година. Продажбите на реклами в YouTube пък скочиха до 7,2 млрд. долара от 5 млрд. долара година по-рано.

Приходите от облачните услуги (Google's Cloud) се повишиха с цели 47% до около 5 млрд. долара, въпреки че се предполага, че това подразделение на Google изостава в приходите от облачните услуги спрямо конкуренти като Amazon и Microsoft Corp.

Късно снощи и Microsoft Corp. представи силни финансови резултати за последното тримесечие.

Нетната печалба нарасна на годишна база с 48% до 20,5 млрд. долара, или $2,71 за акция, спрямо $1,82 за акция година по-рано, надвишавайки с над 4 млрд. долара предишните рекордни приходи, отчетени едно тримесечие по-рано.

Приходите на Microsoft пък се увеличиха през последното тримесечие с 22%, достигайки 45,3 млрд. долара, тъй като приходите от продажби на облачни услуги (Intelligent Cloud) скочиха с близо 4 млрд. долара, а приходите от продажби на персонални компютри леко надминаха очакванията, достигайки 13,3 млрд. долара спрямо 11,85 млрд. долара година по-рано, въпреки отчетеното забавяне на доставките на компютри.


Продажбите при облачното поделение на Micosoft пък нараснаха до 15,04 млрд. долара от 12,32 млрд. долара година по-рано.

Технологичният гигант очаква приходите за последното за годината тримесечие да се увеличат до 50,15-51,05 млрд. долара, като само проходите от облачните услугите се очакват да бъдат в размер 18,1-18,35 млрд. долара, докато приходите от продажби на персонални компютри да достигнат 16,35-16,75 млрд. долара.

Социалната интернет медия Twitter отчете нарастване на приходите и на активните потребителите през последното тримесечие.

Приходите се повишиха с 37% до 1,28 млрд. долара от 936 млн. долара година по-рано благодарение на свързаната с Олимпиадата в Токио реклама и известно икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия.

Twitter посочи, че осредненият брой на ежедневните активни потребители се е увеличили с 13% спрямо година по-рано до общо 211 милиона, което представлява увеличение с 5 милиона нови потребителите спрямо предходното тримесечие.


Приходите от реклами пък се покачиха с 41% до 1,14 млрд. долара, като компанията заяви, че се е подготвила за промяната в операционната система iOS на Apple, която позволява на потребителите да се откажат от насочени реклами и която промяна натежа върху приходите на конкуренти като Facebook Inc. и  Snap Inc. през тримесечието.

Twitter обаче отчете нетна тримесечна загуба в размер на 536,8 млн. долара, или 0,67 долара за акция, спрямо печалба от 28,7 млн. долара, или 0,04 долара за акция година по-рано. Голяма част от отчетената загуба се дължи на еднократна глоба в размер на 766 милиона долара, свързана с групово споразумение по повод на обвинения, че социалната медия е подвела инвеститорите относно данните за растежа на потребителите на услугите на компанията.

Базираната в Сан Франциско компания очаква приходи през последното за годината тримесечие в размер между 1,5 и 1,6 млрд. долара и ново нарастване на активните потребители с около или над 13%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна