Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Путин към "Газпром": След запълване на газовите хранилища в Русия, увеличавайте количествата за Европа

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нареди на ръководителя на газовия гигант „Газпром „Алексей Милер да започне да попълва хранилищата за природен газ в Европа веднага, след като Русия приключи с попълването на собствените си хранилища - или около 8 ноември.

"Алексей Борисович, моля ви, след като приключите работата по запълването на подземните газови хранилища в Русия на 8 ноември да започнете планово увеличаване на количествата газ във вашите хранилища в Европа - в Австрия и в Германия", каза Путин.

От своя страна Алексей Милер отбеляза по време на видеозаседание на правителството, че "Газпром" ще достигне планираното ниво от повече от 72 милиарда кубически метра природен газ във вътрешни хранилища до 1 ноември и ще завърши напълно попълването на запасите до 8 ноември.

Путин коментира, че нивото на запасите на газ в европейските подземни газови хранилища е много по-ниско от средното за последните пет години.

"Цените на така наречените спот или краткосрочни договори все още са над 1000 долара за 1000 кубически метра природен газ. Нивото на запасите от природен газ в европейските подземни хранилища е много по-ниско от средното за последните пет години", каза Путин.

Владимир Путин също така отново подчерта, че руският газов холдинг "Газпром" изпълнява в пълен обем дългосрочни споразумения за доставки с европейски страни.

"Ситуацията в Европа ясно показва колко е важно устойчивото и надеждно сътрудничество в енергийната сфера. "Газпром" спазва изцяло дългосрочните споразумения с европейските държави“, каза руският държавен глава.

'Това ще предостави възможност за надеждно, устойчиво и плавно изпълнение на договорните ангажименти на "Газпром" за доставка на газ на европейските партньори през зимния сезон и най-вече това определено ще създаде по-благоприятна ситуация на европейския енергиен пазар като цяло", добави той.

Владимир Путин отново отбеляза, че обтегнатата ситуация на европейските енергийни пазари крие и определени рискове за Русия.

"Напрегнатата ситуация на международните пазари крие и определени рискове за страната ни в настоящата среда на съвременната световна икономика, като се имат предвид традиционно тесните връзки между Русия и европейските страни“, каза държавният глава.

Руският президент също така посочи, че вече е възложил на правителството да разработи специален пакет от мерки за смекчаване на неблагоприятните последици за Русия от енергиен дефицит в Европа.

Цените на газа на пазарите в Азия и Европа се повишиха рязко тази година - на борсата в Нидерландия цените се повишиха с 365% от началото на годината.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР