Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрийският финансов министър се надява на повишаване на лихвите от страна на ЕЦБ

Изявлението идва часове преди важното редовно заседание на ЕЦБ в четвъртък

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският финансов министър Гернот Блюмел заяви в четвъртък, че инфлационните притеснения са му докарали "безсънни нощи" и че се надява Европейската централна банка да повиши лихвените ставки.

"Някои страни от ЕС имат толкова високи дългове, че не могат да си позволят по-високи лихви. С оглед на това не е неоправдано обвинението, че ЕЦБ не вдига лихвите заради тези държави. Но тази позиция на централната банка би било предателство към европейците", заключи Блюмел в интервю за австрийското списание Profil.

Министърът коментира и перспективите Себастиан Курц да се върне като федерален канцлер, отбелязвайки, че това ще зависи "от състоянието на повдиганите обвиненията, които трябва да бъдат прегледани".

Изявлението на Гернот Блюмел идва само часове преди края на редовното заседание на Европейската централна банка.  Почти сигурно е, че ЕЦБ запази непроменена досегашната си парична и лихвена политика и вероятно ще се опита да отблъсне растящите очаквания за повишаване на лихвите през следващата година, въпреки че може би ще признае, че инфлацията е и ще бъде по-висока от прогнозираната.


След като вече обяви, че големите политически решения вероятно ще бъдат факт на декемврийското заседание, се очаква президентът на ЕЦБ Кристин Лагард да постави основата за отмяна на спешните противопандемични стимули.

Лагард обаче вероятно ще подчертае за пореден път след края на днешното заседание, че ЕЦБ не бърза да затяга допълнително паричната си политика, дори ако някои от останалите водещи централни банки вече правят това (вчерашното решение на Централната банка на Канада) или планират да направят това (Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка).

Инвеститорите и анализаторите обаче имат все по-големи съмнения относно тезата на ЕЦБ, че инфлационният ръст е само временен и че повишаването на лихвите все още е далеч в бъдещето.

Това от своя страна води до голяма разлика между пазарните лихвени очаквания и собствените насоки на банката, че лихвите ще останат ниски, докато инфлацията не се стабилизира на нивото от 2 на сто.

Всъщност финансовите пазари сега вече оценяват известен шанс за покачване на лихвите от ЕЦБ през следващата есен и очакват инфлацията да бъде около целевото ниво през следващите години, като и двете прогнози далеч не съответстват на собствените оценки на централната банка.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени