Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама творци със звание „Почетен гражданин” от ОбС – Перник

Сградата на Община Перник

ОбС в Перник удостои със званието „Почетен гражданин” на Перник етнографа Цветана Манова и посмъртно художника Филип Седевчев. Двамата творци имат съществен принос за популяризирането на Перник и неговите традиции по целия свят. 

Няма перничанин, който да не свързва името на етнографа Цветана Манова с опазването и популяризирането на местния празник „Сурова” и свързаният с традицията МФМИ „Сурва”. Съществен е приносът ѝ в изготвянето и защитата на кандидатурата на обичая „Сурова” и вписването му в националната и световна листа на нематериалното културно наследство. 

Заради дългогодишната ѝ професионална, научна, творческа и обществена дейност, тя е призната като един от големите познавачи на традиционните културни практики на територията на Средна Западна България. 

Другият отличен творец Филип Седевчев е един от знаковите художници в Перник, който твори в областта на живописта, монументалните изкуства, скулптурата, графичния и пространствен дизайн. В националната академия е бил приет по параграфа „Изключителни дарования”.

Той е автор на запазения знак и тотал дизайна на МФМИ „Сурва”, който е познат по целия свят. Творчеството му е тясно свързано със специфичните и уникални традиции на Перник и Пернишко, а творбите му са показвани по десетки изложби. Те са и една от причините Перник и неговите обичаи да бъдат познати по целия свят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна