Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята зона за платено паркиране в София се разширява със 7000 места от 1 декември

| обновено на 28.10.21 в 18:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1 декември "Синята зона" за платено паркиране в София ще бъде разширена със 7000 места до 12 000 и ще обхване и граничната "зелена" зона в районите "Оборище", "Средец", част от "Триадица" и "Възраждане".

До 5 ще бъдат ограничени местата "служебен абонамент" за един административен адрес. Ще отпадне безплатното паркиране за държавни и общински автомобили.

Разширяването  на Синята зона за платено паркиране в София няма да реши проблема с липсата на паркоместа, категоричен е Симеон Ставрев от "Демократична България".

"Центърът за градска мобилност има сериозни финансови проблеми и явно се опитват да ги решат със събирането на повече пари от софиянци за паркиране“.

Не са изградени достатъчно паркинги, посочи Иван Таков от БСП:

"От години се води дискусия за строителство на паркинги и отново нищо не се прави".

За какво ще бъдат използвани средствата, които ще се събират от „Синя зона“, обясни Карлос Контрера:

"Те ще отидат за покриване на разходите на градския транспорт".

Кметът на район "Красно село" Росина Станиславова е била против разширяването на „Синята зона“ за платено паркиране в район „Красно село“.

"Решението за разширяване на зоната не решава проблемите с паркирането", изтъкна тя.

Независимият общински съветник Борис Бонев подчерта:

"Голяма грешка е, че "Красно село" не влиза в разширението на "синя зона". Това е голям дисбаланс, защото не може да има "Синя зона" до края на парка "Заимов" на три километра от центъра на София. Същевременно на 300 метра от центъра на София да бъде все още в "Зелена зона".

Това ще предизвика много сериозен проблем с живущите в зоната, които следващите месеци ще изживеят истински кошмар, притиснати от всички страни от "Синя зона" и съм сигурен, че до няколко месеца отново ще се наложи да взимаме решение за промяна на наредбата в посока това да стане "Синя зона", посочи Бонев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна