Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на бизнес нагласите в ЕС през октомври, но при влошаване в България

Влошаване на потребителското доверие както в ЕС, така и в нашата страна

Икономическите нагласи в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобриха изненадващо през октомври, но при влошаване на нагласите сред потребителите, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, оповестени в четвъртък.

За България обаче ЕК отчета влошаване както на икономическите, така и на нагласите на потребителите, потвърждавайки оповестени по-рано през деня резултати от последно проучване на Националния статистически институт за поредно отслабване на стопанската конюнктура в страната през настоящия месец.

Индексът, измерващ икономическото доверие в рамите на ЕС, нарасна през  октомври до 117,6 пункта от 116,6 пункта месец по-рано, докато съответният индекс за еврозоната се подобри до 118,6 от 117,8 пункта.

Подобрението на икономически нагласи в ЕС и в частност в еврозоната е в резултат на солидно повишаване на доверието в строителството и в сферата на услугите при по-слабо нарастване в промишлеността и търговията на дребно.

Графики на индексите на икономическо доверие и на очакванията за трудовата заетост


Индексът на потребителското доверие за еврозоната обаче се понижи през октомври до -4,8 пункта от -4,0 пункта през септември, а за целия ЕС - до 6,1 от -5,2 пункта.

В същото време аналогичният индекс на икономическите нагласи в България падна през октомври до 97,5 пункта от 98,9 пункта през септември, влошавай се за трети пореден месец и достигайки най-ниско ниво от март 2021 г.

Индексът на потребителското доверие в България пък се влоши през октомври до -24,4 пункта от -22,0 пункта през септември, като това представлява понижение за трети пореден месец и най-ниско ниво от март тази година.

В същото време индексът, измерващ очакванията за заетостта и трудовия пазар, бележи повишение през октомври както в рамките на целия ЕС (до 114,7 от 113,5 пункта), така и в еврозоната (до 114,5 от 113,4), достигайки за ЕС най-високо ниво от февруари 2021 г., а в еврозоната - от май 2021 г.

За България индексът на заетостта също отбеляза добро повишение през текущия месец до 113,0 от 109,8 пункта месец по-рано, което е най-високото ниво на индекса в рамките на настоящата година.

Проучването на ЕК също така показа, че очакванията за продажните цени във всички изследвани бизнес сектори продължават тенденцията от началото на годината на рязко увеличение, достигайки през октомври нови исторически върхове. Очакванията за потребителските цени в ЕС пък достигнаха през настоящия месец най-високото ниво от ноември 1992 годна насам.

Новият показател за икономическа несигурност на Европейската комисия пък остана в рамките на целия ЕС практически непроменен на ниво от 14,0 през октомври спрямо 14,1 пункта през септември, което е далеч на нивото на този индекс от преди коронавирусната пандемия.

Показателят за икономическа несигурност в България обаче се понижи през октомври до 7,4 от 8,8 пункта месец по-рано.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна