Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на НСИ отчита влошаване на бизнес климата и през октомври

Все повече мениджъри във всички стопански сфери прогнозират нарастване на цените

През октомври стопанската конюнктура в страната се влошава за трети пореден месец в резултат на понижение на позитивните нагласи в повечето наблюдавани сектори - промишленост, търговия на дребно и сфера на услугите, като единствено в строителството има известна стабилизация спрямо предходния месец. Все повече мениджърите във всички стопански сфери прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се понижава през октомври с 2,3 пункта спрямо септември, когато се понижи с 2,4 пункта.

По този начин показателят на стопанската конюнктура продължава да отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото, когато индексът успя да се възстанови от рекордните дъна през март и април 2020 г. (по време на първия пандемичен локдаун).

С понижението си през октомври индексът върна под неговото дългосрочно осреднено ниво.


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, намалява през октомври с 3,9 пункта след понижение с 0,9 пункта през септември, като последната анкета на НСИ отчита по-резервирани оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. По-негативни са и прогнозите им както за износа, така и за производствената активност през следващите три месеца.

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец са наблюдава засилване на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в промишлеността нараства делът на мениджърите, които прогнозират нарастване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.


През октомври 2021 г. показателят "бизнес климат в строителството" запазва нивото си от септември, когато обаче спадна със 7,3 пункта, като очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца са песимистични.

Анкетата на НСИ регистрира и увеличаване на броя на клиентите в строителния бранш, имащи закъснения в плащанията.

Производственият график в строителството е осигурен с договори за 5,6 месеца, като се наблюдава намаление от 1,3 месеца спрямо оценката през юли. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, но през последния месец нараства и отрицателното въздействие на фактора "цени на материалите", който измества на трето място затрудненията, свързани с недостига на работна сила.

По отношение на продажните цени нараства делът до 32,7% на строителни предприемачи, които продължават да очакват те да се повишат през следващите три месеца.


През октомври съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 1,4 пункта след спад с 2,6 пункта през предходния месец, което се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Последната анкета на НСИ регистрира и по-резервирани мнения както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Нараства делът на търговците на дребно, които отчитат увеличаване на цените през следващите три месеца.


Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява през октомври с 2,1 пункта след известна стабилизация през септември, като има известно влошаване на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса, като те са посочено съответно от 51,1% и от 28,9% от мениджърите в сектора на услугите.

Относно продажните цени в сектора на услугите анкетата отчита, че мениджърите очакват тяхно повишение през следващите три месеца.


Трябва да се има предвид, че влошаването на стопанската конюнктура в нашата страна през октомври е в момент, когато продължава да има политическа криза, изразена в предстоящи поредни предсрочни парламентарни избори. Влошаването е факт и с оглед на четвъртата вълна на коронавирусната пандемия и идва на фона на растяща инфлация не само у нас, но и в глобален план, дължащата се в най-голяма степен на силен ръст на енергийните цени (електричество, природен газ и суров петрол) и на недостиг на суровини и материали за производството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени