Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: Има известно забавяне на импулса на икономическото възстановяване

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че еврозоната продължава да се възстановява силно, въпреки че "инерцията се е забавила в известна степен".

Въпреки това ЕЦБ все още очаква икономическата продукция да надхвърли нивото си от преди пандемията до края на годината, отбеляза Лагард по време на пресконференция след края на днешното заседание, добавяйки, че "хватката, с която коронавирусната пандемия държи икономиката, видимо е отслабнала".

Лагард също така каза, че инфлацията се покачва "предимно поради скока на цените на енергията, но също и така и заради възстановяването и търсенето, които изпреварват ограниченото предлагане“.

Тя отново посочи, че ЕЦБ предвижда инфлацията да се повиши само временно, макар и малко по-продължително от очакваното, но да спадне през следващата година.

По този начин Кристин Лагард парира пазарните прогнози, че растящата инфлация ще доведе до повишаване на лихвите още през следващата година, потвърждавайки мнението на ЕЦБ, че дотогава ценовият натиск ще отслабне.

Кристин Лагард обаче предупреди, че перспективите за следващите тримесечия са "помрачени" от недостиг на материали и суровини, на оборудване и на работна ръка в производствения сектор.

Председателят на ЕЦБ заяви, че ограниченията във веригите на доставки и покачващите се цени на енергията представляват "основни рискове" за темповете на икономическо възстановяване в краткосрочен план и могат да намалят покупателната способност. Въпреки това рисковете за икономическите перспективи, според ЕЦБ, са балансирани.

Лагард подчерта, че се очаква натискът на тези негативи фактори да намалее през следващата година, но в случай че продължи по-дълго време, това би могло да забави икономическото възстановяване и вероятно "ще отнеме повече време за отслабване на инфлацията, отколкото се очакваше първоначално".

Президентът на ЕЦБ отбеляза също така, че възстановяването ще зависи от "хода на пандемията и темпото на ваксинация срещу Covid-19".

По време на пресконференцията Лагард отбеляза, че забавянето на покупките на активи по "Пандемичната програма за спешни покупки" (PEPP) не може да се счита за нейно намаляване. Тя вярва, че програмата PEPP ще приключи през март следващата година, както е планирано.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР