Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН: Връщането на малките ученици в клас ще обявим поне 2 дни предварително

Родителите ще бъдат поставен пред избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн

Снимка: БГНЕС

Връщането на учениците от 1 до 4 клас в училищата ще бъде обявено поне два дни предварително, за да може родителите и учителите да се подготвят, съобщиха от Министерството на образоването и науката. По-рано през деня стана ясно, че е малко вероятно присъственото обучение за тези ученици да  бъде възстановено в понеделник, както бе анонсирано първоначално, а крайната обсъждана дата е 8 ноември, ако не бъде въведен локдаун.

От просветното министерство посочват, че връщането в училище ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда - с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа, изтъкват от МОН.

Родителите ще имат избор - да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това да се случи, е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата и време за доставката му в учебните заведения.

От вида тест ще зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от министерствата на образованието и  на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани близо 39 на сто от учителите и почти 5 % от учениците. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР