Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Янаки Стоилов става конституционен съдия

| обновено на 29.10.21 в 17:29
Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев назначи Янаки Стоилов за съдия в Конституционния съд. За министър на правосъдието е назначен неговият заместник Иван Демерджиев. 

Иван Демерджиев/БГНЕС

Това е първата смяна на министър в рамките и на двете служебни правителства на Стефан Янев. Тя става заради предстоящата рокада в Конституционния съд.

На 14 ноември оттам трябва да си тръгнат Борис Велчев, назначен преди 9 години от Росен Плевнелиев, Анастас Анастасов, избран от парламента, и Георги Ангелов, избран от върховните съдии.

Стоилов сменя Велчев.

Решението кой ще смени Ангелов съдиите ще вземат другата седмица. А понеже няма парламент Анастасов ще си тръгне на 14 ноември, но мястото му ще бъде попълнено едва когато новите депутати намерят време за това.

Янаки Стоилов беше една от възможните кандидатури за конституционен съдия. Твърди се, че Румен Радев е имал предвид и други юристи, но днес стана ясно защо именно вече бившият служебен министър  е финалният му избор.

„Авторитетът му на юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек, професионалист.

Стоилов ще се запомни с това, че стана първият правосъден министър, който активира процедурата за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев. Двамата се сблъскаха и около трансфера на Бюрото за защита на свидетели от обвинител номер едно при правосъдния министър.

Финалът на тази процедурата ще е при Иван Демерджиев, известен също с критичното си отношение към главния прокурор.

„Юрист с авторитет и позиции, който се утвърди като успешен заместник-министър. Принципен заместник-министър“, мотивира избора си президентът Румен Радев.

Мандатът на конституционния съдия е 9 години, като на всеки 3 години съставът на Конституционния съд се обновява с четирима нови съдии (от общо 12).
По конституция една трета от конституционните съдии се избира от Народното събрание, една трета се назначава от президента, а последната трета се избира от общите събрания на ВКС и ВАС.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР
/radiobulgaria/history/list ۚRrM5x 0 ]v.p]v.]v.]v.Xv.]v.Традиции-size:1ڟ[foot]v.]v.8^v.p]v.^v./radiobulgaria/traditions/listqSQ.,ժgBP_Lли^v.^v.8_v.8^v.^v./var/www/html/bnr/app/Modules/News/View/Details/partials/gallery_inner.html п\Μeܽ)елP_v.8_v._v.^v._v.35d367308d7b41296ddb6bfd159a4c618dee3112квૐ_"