Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи в Никозия поискаха оставката на президента Анастасиадис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма демонстрация се проведе днес в Кипър. Събралите се в Никозия се обявиха за върховенство на закона, протестираха срещу корупцията и поискаха оставката на президента Никос Анастасиадис. 

Протестът бе организиран от основната опозиционна политическа партия, лявата АКЕЛ.

Стотици нейни привърженици се събраха пред Президентския дворец с лозунги като „Стига вече”, „Корумпираното правителство да си отиде”, за да дадат глас и действие за по-добър Кипър.

Според АКЕЛ последната „капка”, която преля в общественото търпение, са разкритията за бившата адвокатска кантора на президента Никос Анастасиадис в „Документите Пандора”, както и поименното назоваване на кипърския държавен глава в приетата от Европейския парламент резолюция миналата събота.

Този скандал и цялостното управление на Анастасиадис ерозира престижа на страната в международен план, заяви в речта си днес генералният секретар на партията Стефанос Стефану.

Той подчерта, че утрешният ден на Кипър трябва да бъде ден, в който доминира политическата етика, а не институционална корупция, ден, в който институциите ще бъдат уважавани, а не подпопавани.

Мащабната демонстрация се определя от анализатори и като първата голяма проява на опозицията с оглед на предстоящите в началото на 2023 г. президентски избори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна