Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени и еколози призоваха Лондон и Париж да прекратят спора за риболова

Видни учени и еколози призоваха Борис Джонсън и Еманюел Макрон незабавно да обявят примирие по британско-френския спор за риболовните права след Брекзит, поради опасения, че обтягането на отношенията между Великобритания и съседите й от ЕС могат да помрачат откриващата се днес среща на високо равнище за климатичните промени в Глазгоу.

В навечерието на срещата , която ще събере 120 световни лидери, британският премиер, който е символичен домакин заяви, че "това е моментът на истинатата, който може да постави началото на края на климатичните промени".

Зелени организации и учени обаче са сериозно обезпокоени от начина, по който британското и френското правителство "са се хванали за гушите" за риболовните права. Това става и в момент, когато Лондон заплашва да активира член 16 от Протокола за Северна Ирландия, което може да доведе до търговска война с ЕС. 

Професор лорд Николас Стърн, чийто прочут правителствен доклад от 2006 година предупреди за катастрофалните резултати от отлагането на действията по климатичните промени, каза, че Великобритания и Франция трябва да работят заедно за справяне с глобалните проблеми вместо да спорят по въпрос, който е "сравнително тривиален": 

"Има примери на френски и британски лидери, обединили силите си по въпросите на климата, въпреки големи политически различия, като Жак Ширак и Тони Блеър след войната в Ирак. Двете страни също трябва да намерят начин да работят с Китай за климатичните промени", отбеляза професор Стърн. 

Крис Венебълс, ръководител на политическия отдел на благотворителната организация "Green Alliance" пък пък определи като глупаво това, че този спор може да дестабилизира началото на срещата в Глазгоу. Той също призова лидерите на двете страни "по-бързо да превключат на вълна решаване на далеч по-важния въпрос за защита на бъдещето на планетата".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна