Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шотландския град Глазгоу започва международната среща за климата

Пътници се качват на специалния влак от Амстердам за Лондон, за да отидат на срещата за климата в Глазгоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В шотландския град Глазгоу се открива 26-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Участие в събитието ще вземат над 100 световни лидери, сред които американският президент Джо Байдън и френският му колега Еманюел Макрон, предава ТАСС.

Въпреки че подобни срещи се провеждат всяка година, форумът този път има особено значение. Той беше отложен с година заради разпространението на коронавируса и затова трябва да обхване и задачите от 2020. Освен това на него трябва да бъдат обобщени резултатите от предишните пет години, започнали с подписването на Парижкото споразумение за климата. Страните трябва отново да се договорят за прилагането на споразумението и да гарантират оказването на помощ в размер на 100 милиарда долара годишно за най-слабо развитите страни, които извършват т.нар. "зелен преход".

Експертите обаче прогнозират, че дори пълното изпълнение на плановете за декарбонизация на държавите по документа няма да позволи достигането на главната му цел - ограничаване глобалното затопляне до по-малко от 2 градуса по целзий до 2050 година.

В Лондон признават, че пробивът на форума не  е гарантиран, а британски медии посочват, че конференцията може да влезе в историята като поредната пропусната възможност за предприемане на решителни мерки в името на бъдещето, отбелязва ТАСС.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени