Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бернд Ригерт, "Дойче веле": Това трябва да е последното превъртане на часовника

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отново се случи. Тази нощ във всички държави от ЕС стрелките на часовниците отново бяха превъртени с един час назад, за да се премине от лятно на зимно, т.е. нормално часово време. Отдавна е време да се отмени местенето на стрелките на часовника на всеки шест месеца, свидетелстват резултатите от допитването до гражданите на ЕС, проведено през 2018 г. Европейската комисия и Европейския парламент се съгласиха с това. Само Съветът на ЕС, който се състои от 27-те държави-членки на Евросъюза, от 2019 г. насам, когато се проведоха първите консултации по този въпрос, все още не може да достигне до единно мнение. Ангела Меркел и останалите членове на Съвета на ЕС, които участваха на срещата на върха на ЕС миналата седмица, пренебрегнаха тази актуална тема и решиха, че е необходимо да бъдат обсъдени други, по-важни неща: излизането на Великобритания от ЕС, глобалното изменение на климата и пандемията от коронавирус.

Време е държавите от ЕС да се споразумеят


Това беше зле звучащо оправдание. Защото става въпрос за волята на гражданите и за ясните обещания преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. за отказ от непопулярната и по същество ненужна смяна на часовото време през март и октомври. Това все пак не е трудно да се направи, смятат обикновените граждани, които не са запознати с европейската бюрокрация и бъркотията, която настъпва, когато стане въпрос за интересите на всяка държава поотделно.

Някои от държавите-членки на ЕС искат да се откажат напълно от зимното часово време. Други, напротив, от лятното. На едни им се струва, че се мръква прекалено рано, на други, че вечер е прекалено светло. Опитват се да настроят часовете на изгревите и залезите така, че да съответстват на собствените им интереси. А много от тях, загрижени за решаването на този въпрос, подчертават, че от географска гледна точка, цяла Франция се намира в отделен часови пояс, по-западен, а Полша – в по-източен.


Някои депутати от Европейския парламент се опасяват, че споровете за времето и краха на европейския пазар ще доведат до хаос, ако всяка от държавите реши да мести стрелките на часовниците, както ѝ скимне. Всичко това, разбира се, са глупости, защото единни дати за смяната на часовото време са установени в ЕС от 2002 г., а континентът е съществувал спокойно и преди това.

Всичко в ЕС се решава прекалено дълго

Глупавият спор по абсолютно обикновен въпрос показва базовия проблем на ЕС, както и при обсъждането на теми като пандемията от коронавирус, защитата на климата, отношенията с Китай или върховенството на правото в Полша: държавите, по принцип, решават всичко прекалено бавно. Ако една или две се обявят против, нищо не може да помръдне. Няма никакъв диктат или централна власт в Брюксел, за които толкова много фантазират популистите в Полша или Унгария, по толкова прост въпрос като смяната на стрелките на часовника. Просто трябва да се научат да правят компромиси и е необходимо време, много време, за да намерят решение.


Ако погледнем отстрани на въпроса за смяната на часовото време, това вреди съществено на имиджа на ЕС и практически го разрушава. Европейският съюз, който след тригодишни дискусии не може да се договори по въпрос като местенето на часовниковите стрелки, иска да бъде независим играч на международната арена, да има политическа тежест и да претендира за лидерство? Смешно е! Смяната на часовото време в неделя трябва да бъде последно. И това трябва да се разбере на първо място от Съвета на ЕС, който носи отговорност за случващата се бъркотия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна