Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Глазгоу преди срещата за климата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наред със световните лидери хиляди протестиращи от цял свят пристигнаха в Глазгоу, където се открива двуседмичната международна среща за климата, за да окажат натиск върху политиците за спешни действия за спасяване на планетата.

Екоактивисти от всякакви природозащитни организации, местни групи и граждански общества се стичат към най-големи град на Шотландия. Снощи на централната гара в Глазгоу от Лондон пристигна и Грета Тунберг, където бе посрещнатата бурно от свои привърженици, предимно тийнейджъри.

Грета Тунберг беше посрещната от свои привърженици на гарата в Глазгоу

Протести под най-различна форма – от походи до стачки, от окупиране на сгради до блокиране на пътища – са планирани и активистите казват, че техните кампании на мирно гражданско неподчинение ще бъдат от съдбовно значение за изхода на сращата.

„Протестите са това, което ми дава надежда. Те са шанс да се чуят гласовете на хората, които са на първа линия за справяне с климатичната криза и изобличаване на корпорациите, да се каже истината какво наистина се случва“, заяви 18-годишната местна екоаткивистка Кат Скоторн за вестник “Обзървър“.

Хора от Европа, Африка и Азия се присъединиха към британските активисти на протест в събота по улиците на Глазгоу. По бреговете на река Клайд, където е конферентния център на срещата, активисти от движението OceanRebellion, облечени като русалки, обърнаха внимание на големия ефект, който има индустриалния риболов за емисията на вредни газове.


Първият министър на Шотландия Никола Стърджън се срещна с коренни жители на Северна и Южна Америка и заяви, че нейното правителтво ще направи всичско възможно, за да помогне на по-бедните нации и общности, които са по-уязвими от последиците от изменението на климата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени