Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичната конференция на ООН в Глазгоу започна с едноминутно мълчание за жертвите на Covid-19

| обновено на 31.10.21 в 19:28
Грета Тунберг заяви, че не е била официално поканена да направи изявление на COP26.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започващата климатична конференция на ООН в Глазгоу е последната възможност глобалното затопляне да бъде ограничено под градус и половина по Целзий. Това заяви в речта си при откриването председателят на конференцията Алок Шарма. COP26 започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на Covid-19.

Експертите смятат, че за да се ограничат задълбочаващите се негативни ефекти от глобалното затопляне, то трябва да се ограничи до градус и половина по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

Целта, заложена в Парижкото споразумение на COP21 през 2015-а, беше оптимално повишаване до 2 градуса по Целзий. Учени и активисти обаче настояват целта да бъде ревизирана, а реалните мерки за ограничаване на климатичните промени да се увеличат. 

Алок Шарма, който откри срещата в Глазгоу, която всъщност бе отложена от миналата година заради Covid-19, изтъкна, че за тази една година климатичните промени „не са си дали почивка“ и че тази конференция е последен шанс и надежда да бъдат изпълнени първоначално набелязаните цели преди 6 години.

По-рано в интервю за Би Би Си Шарма посочи, че всичко зависи от световните лидери и те трябва да се обединят и да направят крачка напред.

Двуседмичната конференция събра делегати от около 200 държави, които ще обсъдят намаляването на емисиите на вредни газове до 2030 година.

Глазгоу се очаква да стане домакин на повече от 25 000 души, включително делегатите от чужбина и демонстранти.

Пристигналата в Глазгоу млада шведска активистка Грета Тунберг заяви в сутрешното неделно шоу на Андрю Мар по Би Би Си, че не е била официално поканена да направи изявление на форума.

18-годишната Тунберг каза, че „понякога е необходимо екоактивистите да разгневят хората“.

Лидерите на 20-те най-развити икономики в света, с изключение на Русия и Китай, пристигат направо от Рим, където проведоха среща през уикенда.


На нея принц Чарлз призова правителствата да работят с частния сектор, „ако искат да бъде постигнат напредък в името на човечеството“.

"Ако Глазгоу се провали, всичко се проваля" - такава позиция изрази британският премиер Борис Джонсън по отношение на срещата в Глазгоу. Джонсън обаче изрази и оптимизъм за шансовете за напредък по темата в рамките на конференцията. 

Емили Торнби от Лейбъристката партия каза, че тази среща не трябва да се превръща в поредна възможност за Борис Джонсън да се снима със световните лидери, а да прояви необходимото лидерство за постигане на сделка.

Днес следобед беше съобщено, че мнозина, предпочели да пътуват екологично съобразно с влак от Лондон до Глазгоу, са останали на гара Юстън в британската столица заради отменени влакове. Като причина е посочено паднало дърво по трасето, което е повредило електрозахранването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна