Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът е акостирал на остров Кос

Гърция прие 400 мигранти от кораб под турски флаг

Турските власти отказаха да приемат 400-те мигранти, тръгнали до Италия с кораб под турски флаг

Снимката е илюстративна - мигранти, спасени от лодка в морето, слизат на пристанището на остров Хиос - 26 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кораб с близо 400 имигранти акостира на гръцкия остров Кос, след като два дни бедстваха в Егейско море. Случаят предизвика напрежение между Гърция и Турция, тъй като корабът плава под турски флаг, но турските власти отказаха да приемат имигрантите.

400-те мигранти от турския кораб се превърнаха в "ябълката на раздора" между Атина и Анкара, отбелязва кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Техническа повреда на кораба, възникнала в петък, наложи най-мащабната спасителна акция с участието на европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс".

Гърция бе принудена да даде временно убежище на мигрантите и корабът бе изтеглен до остров Кос след два дни дипломатически преговори с Европейската комисия и турското министерство на външните работи.

Министърът по миграцията Нотис Митаракис заяви, че за пореден път Гърция оказва помощ на бедстващи мигранти в Егейско море, но Турция не спазва споразумението с Европейския съюз. Гърция не може сама да решава проблемите от мигрантския натиск, подчерта Митаракис.

Социалистите и левите партии в гръцкия парламент настояха за помощ и политическо убежище на мигрантите, докато националистическата партия "Гръцко решение" заяви, че Гърция не трябва да реагира на капризите на Анкара и настояват за връщане на мигрантите обратно в Турция.

Гърция няма да позволи да се повтори мигрантския натиск от 2015 година, заяви премиерът Мицотакис.

Преди дни Гърция обвини Турция за потъването на лодка с мигранти в Егейско море:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна