Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтъкнати учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента

| обновено на 01.11.21 в 12:13
Снимка: БГНЕС

Чествания за Деня на народните будители са организирани в цяла България. Почитаме делото на просветителите, духовниците и борците за национално възраждане.

На тържествена церемония пред президентството беше издигнато националното знаме. Изтъкнати учени и читалищни дейци получиха Почетния знак на президента.

Националният флаг бе издигнат на традиционната церемония в Деня на народните будители пред сградата на президентската институция. Присъстваха министрите на образованието и на културата Николай Денков и Велислав Минеков, представители на Българската православна църква, ръководители на културни и просветни институции. В приветствието си по повод празника президентът Румен Радев заяви, че времето е кризисно, тежко, болезнено.

„Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане.

Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите.

Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ!

Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата! Към непримиримите!“, посочи в изказването си Радев.

Снимка: БГНЕС

Изтъкнати български учени и читалищни дейци получиха почетния знак на държавния глава. Сред отличените са член-кореспондентът Владко Панайотов и академик Красимир Атанасов.

От името на отличените читалищни дейци Васил Новоселски заяви:

„Това е едно предизвикателство, което ни кара нас, читалищните дейци, да вървим по пътя на народните будители, да съхраним родолюбието, да изградим мост, по който нашите деца да пренесат българщината в бъдеще“.

Снимка: БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени