Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредяват "Екобус" - Пловдив, но се търсят над 21 млн.лв за еко автобуси

Община Пловдив представи проект за създаване на общински транспортен оператор „Екобус“-Пловдив. Той ще обслужва две  линии, които ще обхващат максимална част от учебните заведения и университетите. На първо време те ще бъдат обслужвани от 20 екологични електрически автобуса.

Целта е да се подобри качеството на обществения транспорт в града и чистотата на въздуха.

За създаване на дружеството е необходима инвестиция от 21 милиона и 600 хиляди лева без ДДС, съобщи Розалина Козлева от консултантския екип. То ще бъде регистрирано по Търговския закон, а финансирането му ще е предимно от европейски програми, които ще бъдат отворени през новия програмен период.

Проектът ще се изпълнява минимум два мандата и е необходима висока обществена подкрепа и ясна политическа воля, за да се реализира успешно, каза заместник-кметът Тодор Чонов. Той обясни, че без такова дружество Община Пловдив няма как да кандидатства за закупуване на екологични автобуси по европейски програми.

„Целта е да обхванем максимална част от училищата и университетите, за да може да се извозват ученици и студенти. Началните и крайни точки на маршрутите, са съобразени със създадените нови квартали на Пловдив и крайните дестинации на учебните кампуси. Ще се стремим да няма препокриване с другите линии от обществения транспорт“, коментира Тодор Чонов.

Предвиден е общински терен от 18 декара в жилищен район „Тракия“, където ще се монтират зарядните станции и депото но новото транспортно дружество. В него ще работят 54 души, а 40 от тях са шофьори. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна