Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Робономика или как се влиза в топ 2% учените на света

Как се влиза в топ 2% на учените в света? Отговорът на този въпрос у нас знаят само 20 души. Толкова по последни данни са българите, които фигурират сред общо 100 хил. учени в световните научни рейтинги.

Сред тях от броени седмици е и проф. Станислав Иванов - зам.-ректор на Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна.

От българските учени, най-познатото име в класацията на топ 2% учените е това на настоящия министър на образованието - проф. Николай Денков. Преобладават тези, които са в природните науки - химия, физика, медицина (т.нар. STEM направления), коментира за Радио Варна проф. Иванов.

Той е единственият българин в класацията в областта на социалните науки.

Добрата работа и постоянство винаги се отплащат, казва Станислав Иванов, който е познат както с изследванията си по управление на приходите  - нещо като висш пилотаж в маркетинга на авиокомпании, хотели и компании за услуги и разработената от него математическа методика за дублажи на стаи, но и с разработването и популяризирането на робономиката (автоматизираната икономика).

Понастоящем подготвя книга по робономика, която обхваща много от въпросите и казусите, които автоматизацията и дигитализацията поставят. Главен редактор е на списанието European Journal of Tourism Research и е част от редколегиите на 30 списанията в областта на туризма, маркетинга и икономиката. Пише статии и си сътрудничи с учени от ЕС, САЩ, Турция, и др.

Повече може да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна