Почитаме Свети пророк Илия и въстаниците от 1903 година

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог...

публикувано на 20.07.24 в 08:53

Александър Середа: Има много общо в начина, по който Русия третира българите и украинците

Войната консолидира украинците. Сега, в тази ситуация не е важно с какъв етнически произходи си, важно е какъв се усещаш. Сред моите студенти има украинци, руснаци, българи, кримски татари, евреи. Някои от тях са бежанци, родом от окупираните след 2014 г. и..

публикувано на 20.07.24 в 08:05

Варна се включва в 10-ата годишнина на Лютия тур на България

Състезание по надяждане с люти чушки във Варна ще се проведе на 20 юли пред сградата на Аквариума в Морската градина. Грандиозният финал по надяждане е ч аст от Лютия тур на България.  Желаещите могат  да се запишат онлайн на страницата на..

публикувано на 19.07.24 в 15:50

Как безопасно да използваме една дробилка за клони

Предпазни мерки и инструкции за експлоатация Преди въвеждането на всяка една дробилка за клони в експлоатация се изисква особено внимание. При неправилна употреба от оператора, машината може да бъде опасна както за него така и за околните. Подхождайте..

публикувано на 19.07.24 в 12:00
Денят Ашуре в Пловдив

Мюсюлманската общност празнува "Ашуре"

Започва новата 1446 година по ислямския или мюсюлманския календар, който се нарича Хиджра. Така се наименува епохата, в която пророкът Мохамед и неговите последователи се преселват от Мека в Медина, където основават и първата мюсюлманска общност, с..

публикувано на 19.07.24 в 10:00

Владичен: между спокойствието и отгласa на войната

Как се живее по време на война на село? Отговорът на този въпрос дава кметицата на Владичен, едно от селата в Болградски район на Одеска област в Украйна – Мария Игнатова. Разположено на западния бряг на най-голямото сладководно езеро в Украйна и..

публикувано на 19.07.24 в 08:05
Археологически разкопки в Балчик, архив

Ежегодните разкопки в Балчик ще са през септември

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" и тази година са осигурени средства чрез Министерство на културата, съобщи директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева. Както през миналата, така..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Провадия-Солницата

Търсят работници за разкопките в Провадия-Солницата

На първи август ще започне 20-ият археологически сезон за Праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Поради тази причина в момента от Историческия музей в Провадия обявиха, че търсят работници за работа на обекта . Работници..

публикувано на 18.07.24 в 09:20

Варна отбелязва с общоградско честване 187 години от рождението на Васил Левски

С общоградско честване във Варна ще бъдат отбелязани 187 години от рождението на Васил Левски.  Церемонията по полагане на венци и цветя, съпроводена с военен ритуал, ще се проведе на 18 юли от 9 часа на паметника на Апостола в Алеята на Възраждането в..

публикувано на 18.07.24 в 07:00

Екоработилницата във варненския зоопарк с второ издание

За втора поредна година във варненския зоопарк ще се проведе екоработилницата на Академията за рециклиращо изкуство. Тази и следващата неделя (21 и 28 юли) между 14 и 16 часа всеки желаещ може да твори със счупени играчки и отпадъчни пластмаси...

публикувано на 18.07.24 в 07:00