Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС помага на млади предприемачи с програма за обмен

Начинаещи отиват при опитни и проучват добри практики в различни индустрии

Снимка: erasmus-entrepreneurs.eu

„Еразъм за млади предприемачи” е трансгранична програма, подпомагаща обмяната на предприемачески и управленски опит. С нейна помощ, нови или бъдещи предприемачи получават възможността да се учат от опитни бизнесмени, които управляват малки или средни предприятия в други, участващи в програмата държави.

Обмяната на опит се осъществява по време на престой при опитен предприемач, който помага на новия предприемач в придобиването на умения, необходими за управлението на малка фирма.

Съвместното сътрудничество в страната домакин продължава между 1 и 6 месеца, уточни пред Радио София Соня Господинова, говорител към Европейската комисия. Програмата се осъществява с търговски камари, бизнес инкубатори, центрове за стартиращи предприятия.

От началото на инициативата през 2009 г. до момента са осъществени близо 9900 обмена с над 19 000 нови и приемащи предприемачи от цяла Европа.

Програмата цели да насърчи предприемаческия дух, да го подплати с опит и знания, да увеличи броя на т.нар. „стартъпи“ и да ги направи по-устойчиви; да подкрепи трансграничното сътрудничество, обмяна на идеи и знания, да увеличи контактите и партньорските мрежи на малките фирми, да създава нови работни места.

Ползите за новите предприемачи са придобиването на знания, умения и опит, изграждане на капацитет за управление на малка фирма, създаване на нови контакти и партньорски мрежи в чужбина. От друга страна, предприемачът-домакин може да заимства нови идеи и да види нови перспективи за развиване на собствения бизнес, да установи сътрудничество с чуждестранни партньори и да опознае нови пазари.

Престоят е частично финансиран със средства от Европейския съюз.

Допустими участници в програмата са нови и приемащи предприемачи от ЕС и участващите държави.

До момента от България са участвали 159 нови предприемачи и 53 приемащи опитни бизнесмени. Няма ограничение в сферите – има в текстилната промишленост, в туризма, във всички видове индустрии, допълни Господинова.

С нея разговаря Луиза Лазарова.

Желаещите да участват могат да кандидатстват през интернет страницата на програмата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна