Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима българи на европейското по джудо до 23 г.

Ивайло Димитров излиза на татамито в събота.
Снимка: БФ Джудо

Марк Христов повежда джудистите ни на eвропейското първенство по джудо до 23 години, което ще се проведе от утре до неделя в Будапеща, Унгария. В края на месец септември младият ни талант спечели първото си голямо отличие при мъжете – бронз от турнира Гран при в Загреб. Сега той също е амбициран да влезе в призовата тройка в категория до 73 килограма.

В същата категория ще стартира още един българин – Мариян Палев. А заявените в категорията са 37 състезатели. На шампионата ще стартират още четирима наши джудисти. 

В категория до 66 кг ще излезе Боян Йотов, който по-рано тази година спечели бронз от турнир за европейската купа при кадетите в Букурещ. При супертежките над 100 кг сили ще мери Ивайло Димитров. Младият ни национал се върна подобаващо на татамито след близо 10-месечна пауза, в която лекува травма, а през октомври спечели бронз на европейската купа в Дубровник (Хърватия). При 81-килограмовите ще стартира Добромир Калистерски. 

При жените ще има само една наша състезателка – Габриела Димитрова (52), бронзова медалистка от европейската купа за девойки в Прага през лятото. Тимът ще бъде воден от треньорите Ганчо Дойков и Красимир Христов.

За шампионата са заявени 305 състезатели от 38 държави. Жребият ще бъде теглен днес. Първи на татамито от нашите утре ще излязат Габриела Димитрова (52), Боян Йотов (66), Марк Христов и Мариян Палев (73). В събота са схватките на Добромир Калистерски (81) и Ивайло Димитров (над 100), а в неделя са смесените отбори, в които няма българско участие. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна