Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър намали с 14% ДДС ставката за тока за уязвимите групи от населението

Снимка: БГНЕС

Правителството на Кипър намали с 14% ставката на ДДС върху потреблението на електроенергия за уязвимите групи на населението.

Днешното решение е част от пакета компесаторни мерки за подпомагане на домакинствата заради поскъпването на електричеството.

5% вместо досегашните 19% ще бъде ставката на ДДС върху тарифите на Кипърската електроенергийна компания за уязвимите потребители за следващите 6 месеца, съобщи енергийният министър Наташа Пилиду.

Решението засяга около 35 000 клиенти на електроенергийната компания, по нейни данни.

За уязвими групи се смятат получаващите социални помощи или гарантирания минимален доход, многодетни семейства с ниски доходи, хора с увреждания и други.

Промяната на ДДС е трето допълнително намаление в сметките за електроенергия на тези категории потребители.

По действащите разпоредби те ползват 20% по-евтина тарифа за ток. За тях важи и валидното за всички потребители 10-процентно намаление на сметките за електричество за 4-те месеца от ноември до февруари догодина, което правителството одобри през септември.

Приетата днес мярка е в съответствие с препоръките на Европейската комисия за облекчаване на населението заради високите цени и изисква нейното одобрение, уточни министър Пилиду.

Според финансовия министър Константинос Петридис Кипър предприема „драстични фискални мерки, за да помогне на гражданите си за справяне с инфлацията”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна