Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двадесетина липи са засадени при градския плаж в Кюстендил

Снимка: Кирил Фалин

Двадесетина липи са засадени при градския плаж в Кюстендил по проекта „За чист въздух в Кюстендил“, в който партньор е норвежко сдружение.

Засаждането на дърветата е сред финалните инициативи на успешно реализиращия се проект, отбелязват от общинската администрация.

Мястото за засаждане на липите не е избрано случайно - в този участък и по брега на река Банщица всеки сезон се садят нови фиданки, общината иска да промени изцяло екстериора при плажа, който, след като бе продаден на частна фирма, ще стане модерен аквапарк.

По проекта с норвежко участие е предвидено монтирането на сензорна станция и електронно табло за измерване на чистотата на въздуха в града. 44-инчов е екранът, на който всеки ще може да види какви са показателите на въздуха. Самата система ще бъде монтирана и пусната на сградата на централното градско читалище „Братство“.

Вече има създаден Зелен съвет към общината със цел създаване на устойчив механизъм за активно гражданско участие и преодоляване на проблема с качеството на атмосферния въздух. Има изработени правилник за работа и Стратегия за дейността на този съвет, а на проведено първо заседание са набелязани инициативи на съвета, закупена е сензорна станция и електронно табло за измерване по основни показатели на качеството на атмосферния въздух в града. Има обучени четирима членове на Зеления съвет в Норвегия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна