Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци отбелязаха 577 години от битката на народите

| обновено на 10.11.21 в 15:35

Днес се навършват 577 години от битката между армията на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди срещу войските на султан Мурад ІІ. В сражението при Варна, наричано още "битката на народите", на 10 ноември 1444 г. Владислав III загива. Как Варна отбелязва паметната дата, чуйте от репортажа в прикачения звуков файл:

По повод годишнината от днес е отворена за посетители най-новата изложба на Парк - музея на бойната дружба – 1444 г. „Ковачницата – люлка на средновековните занаяти“. В нея са представени предмети от бита през средните векове, сред които ключове, украшения, закопчалки, ножове, конски стремена и оръдия на труда, изработени в тогавашните ковачници. Интерес представляват по-редките и запазени в много добро състояние експонати – ледоходният шип, риболовните тежести и токата с кръст.

Поради епидемичната обстановка официално отбелязване на годишнината не се състоя. Изискването на зелен сертификат за вход в парк-музея предизвика недоволството на граждани, които бяха възпрепятствани да влязат.

Сред дошлите да изразят своята почит към загиналите християнски воини бе Деян Даскалов – председател на туристическо дружество „Владислав Варненчик”, който сподели пред микрофона на Радио Варна, че от години наред дружеството идва на тази дата и отдава почит на своя патрон и на всички загинали за свободата на европейските народи.

До поднесе цветя на символичния гроб на крал Владислав III дойде и Йордан Михов – варненец, живеещ от 20 години в Англия. „Доведе ме мисълта, че забравяме своята славна история. Владислав Варненчик трябва да бъде пример  , не само за българския народ, но и за всички славянски народи. Той проявява несломим дух, честност, ревностен християнин е. Ние трябва да сме обединени, да сме праведни християни, да обичаме нашата история и да вярваме в бъдещето”, сподели той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна