Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с над 2% след поскъпване на долара и нарастване на петролните запаси в САЩ

Петролните фючърси поевтиняват с между 2 и 3%, отбелязвайки спад за пръв път от четири сесии на търговия насам, тъй като складовите запаси на суров петрол в САЩ нараснаха за трета поредна седмица.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през януари 2020 г. се понижават в края на европейската търговия с малко над 2% към 83 долара за барел, докато декемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI - с близо 3% към 81,65 долара за барел.

Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете нарастване на американските складови запаси на суров петрол с 1 млн. барела за седмицата до 5 ноември, като това представлява повишение на запасите за трета поредна седмица. Късно снощи Американският петролен институт (API) пък отчете спад на петролните складови запаси с 2,5 млн. барела, което предполага, че днешните данни на EIA изненадаха инвеститорите на петролните пазари.

В същото време обаче данните на EIA показаха спад на запасите на бензин с 1,6 млн. барела и понижение с 2,6 млн. барела на запасите на петролни дестилати.

Подкрепа за низходящото ценово движение на петролните фючърси оказва и днешното поскъпване на долара в резултат на изненадващо рязкото повишаване на инфлацията в САЩ с 6,2% през октомври (най-силен ръст на инфлацията от ноември 1990 г. насам). Ускоряването на инфлацията до 31-годишен връх се отразява негативно и на пазарите на акциите на Уолстрийт, което също допринася за днешното поевтиняване на петролните фючърси.

Освен това президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "нарастващите енергийни разходи" са основна причина за нарастващия темп на инфлация в страната, добавяйки, че Националният икономически съвет на Белия дом ще трябва "да преследва мерки в опит за по-нататъшно намаляване на инфлацията в енергийния сектор".

Според редица анализатори днешното поевтиняване на петрола може да се окаже само временно с оглед на продължаващото силно търсене на важната енергийна суровина в световен план.

Търговците обаче трябва да внимават за потенциални негативни за цените на петрола фактори, а именно: евентуалното възраждане на коронавирусната инфекция, каквото вече се наблюдава в Европа, скорошно подновяване на преговорите по иранската ядрена сделка и евентуално решение от страна на "ОПЕК +" да увеличи производството на петрол с повече от договорените към момента 400 000 барела на ден.

Графика на петрол Брент / долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна