Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на октомврийската инфлация в САЩ до 31-годишен връх от 6,2%

Потребителската инфлация в САЩ се повишиха през октомври до 31-годишен връх, като се очаква тя продължава да нараства и през следващите месеци на тази и в началото на 2022 г. на фона на растящите енергийни цени, проблемите във веригите на доставки и силното търсене от страна на потребителите.

Това би поставило под съмнение тезата на Федералния резерв, че високата инфлация е само преходна.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ се повиши през октомври с 0,9% спрямо септември, когато нарасна с 0,4%, показват данни на Департамента по труда, публикувани в сряда.

Спрямо година по-рано (октомври 2020 г.) американската потребителска инфлация се ускори до цели 6,2% от 5,4% през септември, достигайки най-високо ниво от ноември 1990 г. насам.

Цените на храните нараснаха през октомври с 0,9% на месечна и с 5,3% на годишна база, докато енергийните цени скочиха с 4,8% в рамките на месец и с цели 30% спрямо година по-рано.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) пък нарасна на месечна база с 0,6% и се повиши на годишна база с 4,6% след повишение с 4,0% през септември, като това е най-солидното повишение на основната инфлация от август 1991 г.

Графика на ежемесечната инфлация в САЩ (спрямо година по-рано)


Въпреки че миналата седмица Федералният резерв повтори тезата си, че настоящата висока инфлация се очаква да бъде само временна, повечето икономисти са скептични, отбелязвайки също така, че натиск върху цените оказва и силното повишаване на заплатите, тъй като компаниите в САЩ се борят за наемането на нов персонал на фона на недостига на работна сила.

Според редица икономисти и анализатори нарушенията в доставките и възстановяването на сферата на услугите с оглед намаляващия брой заразени от Covid-19 в САЩ, представляват значителен повод за загриженост, че по-високата от очакваната инфлация може да се запази по-дълго, отколкото смятат членовете на Фед.

Те очакват стоковата инфлация (растящите цени на стоките) да се прехвърли през следващата година и към сектора на услугите, като все още има и ясни индикации, че недостигът при доставките ще продължава да подхранва инфлацията в близко бъдеще.

В същото време възстановяващата се световна икономика води до повишаване на цените на петрола, като фючърсите на петрола Брент нараснаха с над 60% от началото на годината досега. Това е друг важен източни, подхранващ растящата инфлация в САЩ и по света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна