Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН ще обсъди мигрантската криза по границата на Беларус и Полша

Ситуацията на границите на Литва, Латвия и Полша беше обсъдена като извънредна точка в дневния ред на Европарламента

| обновено на 10.11.21 в 20:18
Мигранти на беларуско-полската граница в района на Гродно, Беларус, полски военнослужещи пазят зад оградата с бодлива тел, 10 ноември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди мигрантската криза по границата между Беларус и Полша, съобщи Франс прес, цитирайки дипломатически източници.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е във Вашингтон, заяви, че още идната седмица Европейският съюз ще разшири санкциите срещу беларуския режим заради хилядите имигранти, които се опитват да преминат на европейска полска територия.

Днес посланиците на страните членки в Евросъюза определиха действията на режима на Лукашенко като хибридна атака - правно основание за допълнителни санкции.

Според Франс прес се подготвят финансови мерки срещу 30 физически и юридически лица, като сред тях са беларуският авиопревозвач и туристически агенции.

Според източник на Ройтерс Евросъюзът разчита най-вече на натиск върху страните, от които идват имигрантите.

Полетите на мигранти към Беларус вече се осъществяват от места, където наблизо има лагери на сирийски бежанци като Йордания и Ливан - това каза пред пленарната зала на Европейския парламент върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

Дебатът за ситуацията на границата с Литва, Латвия и Полша беше добавена като извънредна в дневния ред.

Борел припомни, че през лятото е провел разговор по въпроса с премиера на Ирак Мустафа ал Казими в опит да спре полетите на бежанци от страната му. Той обаче добави, че от октомври те са възобновени, макар и от други места:

„Аз поисках делегациите ни да положат огромни усилия, за да обяснят на хората, че обещанията за свободно влизане в ЕС са фалшиви, че те са били измамени, окрадени и от тях е било поискано да платят между 6 и 7 хиляди долара за пътуване, което не води до никъде“.

Борел припомни, че председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще изпрати еврокомисаря за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас в Абу Даби, Бейрут, Багдад и Ербил  в следващите дни, а по-късно и в Анкара в опит да поиска хората да бъдат убедени да не рискуват живота си.

Председателят на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер попита защо Полша не допуска представители на „Фронтекс“ на границата между Беларус и Полша.

Същият въпрос отправи и съпартийката му - полякинята Ружа Тун:

„Моят въпрос към премиера на Полша г-н Моравецки е: "Защо, г-н министър-председател, отново заставате срещу полските граждани? Защо отказвате да извикате „Фронтекс“ на източната граница на Европа? Какъв е истинският ви мотив?"

Тун добави, че трябва да бъдат наложени още санкции на режима на Лукашенко, тъй като диктаторите разбират единствено езика на силата и на парите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна