Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сингапур - страната на глобите, в която няма протести и брожения срещу мерките

Сингапур
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сингапур неваксинираните граждани ще заплащат лечението си от коронавирус, ако се разболеят.

До момента на закрито в местата за хранене е било разрешено да сядат по двама души от семейство и то ваксинирани, а от вчера - до пет души от едно и също домакинство, живеещи на един адрес, могат да посещават тези заведения. 

„Сингапур е седмо ниво електронно правителство. От самото начало имаме приложение в телефоните, което се нарича „Следим се заедно“ и по блутут се отчита дори това дали аз, минавайки покрай вас, или вие покрай мен, сме минали покрай заразен човек. Впоследствие, когато се установи, че аз съм заразен, а вие сте минали покрай мен в 5 часа, и вас ще ви намерят, също ще ви проверят“, разказа пред БНР Мартин Кърнолски, който работи в страната като педагог.

Всеки, който дойде тук, той не попада в Азия, той попада в Сингапур. Тук системата е смесица между комунизъм и капитализъм. Социализъм по-скоро, не капитализъм. Всеки има жилище, всеки има работа, право на училище. Но нямате право на протести, нямате право на много неща. Хората са свикнали на това, че обществото е важно. Тук се слуша, има доверие на правителството и то много сериозно.“

Като пребиваващи в страната с работна виза получаваме маски и тестове, които са безплатни, поясни Кърнолски.

„Много от сингапурците са ваксинирали децата си. Сега започва следващата кампания – да се снижи прагът на ваксинацията“, допълни той. По думите му „никой не роптае“.

От миналия март до момента смъртността в Сингапур за целия период е малко над 500 души при общо около 227 хиляди заразени. Сингапур е с площ два пъти колкото София, а населението на страната е около 5 милиона. Няма здравно осигуряване, а всичко е на база застраховка, поясни сънародникът ни.

„Държавата не е длъжна никому за нищо, което той си причинява, особено сам. Няма особени брожения по този въпрос. Това е страната на глобите. За всяко нарушение има глоба и тя се налага и няма измъкване.“

Робот предупреждава посетителите в парк в Сингапур да спазват социална дистанция.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна