Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите от РСМ с постоянен адрес у нас отново са в избирателните списъци, но не гласуват

Снимка: БГНЕС

Гражданите от Република Северна Македония с български произход и с постоянен адрес у нас, отново са в избирателните списъци, въпреки че от години не гласуват. В секцията в благоевградското село Бело поле са записани имената на над 8200 избиратели, с 1600 повече от предишните парламентарни избори.

Интересно преливане на северномакедонски граждани с постоянен адрес у нас има в две съседни села. След мащабната проверка на прокуратурата по тяхната регистрация в село Рилци те са намалели с 1600,  като с толкова са се увеличили в Бело поле, видимо от избирателните списъци, потвърдиха председателите на секционните комисии Дора Зашева и Антон Василев:  

"1590 са  гласоподавателите. Беше на предишните избори 3200".

"Предишните избори на 11 юли бяха 6500, сега сме 8235. де факто тези 1600 човека. От Рилци ги местят към Бело поле".

Около 25 000 северномакедонски граждани с български произход са с постоянен адрес в община Благоевград, а в областта броят им по неофициална информация е над 35 хиляди. Тъй като те не гласуват, това оказва влияние единствено на избирателната активност, която  към този час е много ниска. 

В РИК е постъпила информация за неработещи машини за гласуване - две от тях са в една секция в община Белица и една в село Аврамово, община Якоруда. В момента технически лица правят проверка на място, след което РИК ще се произнесе дали изборите да продължат с хартиени бюлетини. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени